Nový dotaz  
Autor: JOSEF HORKÝ PŘÍKOP 27b BRNO 60200
Datum zveřejnění: 06.06.2019
Téma: 20. restaurační zahrádka
Dotaz:
VÁŽENÁ PANI PRIMÁTORKO,JIŽ VÍCE JAK 25 ROKŮ CHODÍM DO RESTAURACE quotPOD ŠPILBERKEMquot NA HUSOVÉ 13.KAŽDÉ LÉTO TAM BÝVALA ZAHRÁDKA,KTERÁ MĚLA SMĚREM K SILNICI BOČNÍ STĚNU A STÁLA TAK,ŽE ZŮSTAVALA NORMOU DANÁ ŠÍŘE CHODNÍKU.A U ZDI DOMU BYL PROSTOR PRO OBSLUHUJÍCÍ PERSONÁL.LETOS NEMÁM SLOV STOLY JSOU NARAŽENY AŽ NA ZEĎ DOMU, PERSONÁL NOSÍ OBJEDNÁVKY PO CHODNÍKU,ALE MUSÍ ČEKAT AŽ NIKDO NEJDE.BOČNÍ STĚNA JAK BÝVALA NENÍ .TAK JEN ČEKÁTE KDY VÁM NĚKDO NĚCO VEZME. DLE VYJÁDŘENÍ PANA MAJITELE TO TAK NAŘÍDIL ODPOVĚDNÝ PRACOVNÍK A TO PROSÍM TEN STEJNÝ KTERÝ MU PŘED LÉTY NAŘÍDIL JAK MÁ ZAHRÁDKA VYPADAT.A NAŘÍDIL TO HLAVNĚ Z BEZPEČNOSTNÍCH DŮVODŮ.JE TO CELKEM RUŠNÁ ULICE JAK SAMA JISTĚ VÍTE. ZAHRÁDKA BÝVALA VŽDY V TOMTO OBDOBÍ PLNÁ TAK,ŽE SE DÁVALA I REZERVACE NA MÍSTA STÁLÝCH HOSTŮnapř.profesoři z protější školy A DNES PRÝ JSME KULTURNÍ BRNO,NO NEVÍM,NEVÍM.CHODÍ TURISTÉ A TAKOVÁ MAMINKA S TŘEMI DĚTMI MÁ CO DĚLAT UHLÍDAT DĚTI-STAČÍ KROK A JE NEŠTĚSTÍ.ZAJÍMÁ MNE VÁŠ NÁZOR. DĚKUJI VÁM.
Odpověď primátorky: 06.06.2019
Vážený pane Horký,
děkuji za Váš zájem o brněnská veřejná prostranství. Protože problematika restauračních zahrádek spadá do kompetencí městských částí, konzultovala jsem tento konkrétní případ přímo se zástupci MČ Brna-středu. Od nich jsem se dozvěděla, že tuto zahrádku řešili s majitelem několik posledních let, protože svojí konstrukcí ani umístěním nevyhovovala požadovaným parametrům. Zahrádka se nachází v městské památkové rezervaci, bylo tedy nutné její vzhled upravit dle pokynů památkářů. Vedle toho majitel musel přizpůsobit zahrádku také faktu, že stojí na chodníku. Ten je ze své podstaty určen pro pohyb pěších a tuto základní funkci nelze omezovat. Původní umístění restaurační zahrádky tvořilo velkou a zbytečnou bariéru pro pěší. Zahrádka zabírala velkou část chodníku a po zbylé části nemohli pěší bezpečně procházet. Bylo to zřejmé zejména v případě průchodu skupin turistů na Špilberk a zpět a dětí z nedaleké základní školy. Současné řešení vychází chodcům vstříc a umožňuje jejich bezpečnější pohyb po chodníku, který je s ohledem na hustotu provozu na ulici Husova zásadní.
Pozitivní je, že se podařilo nalézt řešení, které upřednostňuje chodce a zároveň umožňuje provozovat restaurační zahrádku dál bez snížení její kapacity pro hosty. Věřím, že jako v letech minulých i letos zde strávíte příjemné chvíle.